SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Södra Sandby IF

Bli medlem i Södra Sandby IF
BLI MEDLEM
Välkommen till Södra Sandby IF

Södra Sandby IF, bildad 16 maj 1926, är en idrottsförening i Södra Sandby, som bedriver fotboll och friidrott. 

 

TV-sändning av alla matcher på Sandbyvallen

Vi fortsätter att sända alla matcher på Sandbyvallen så att supportrar och anhöriga både från SSIF och motståndarlag kan följa årets matcher digitalt. Det innebär att du kan följa matchen enligt pay-per-view precis som man gör idag för t.ex. allsvenskan. Du kan titta via padda, smartphone, dator eller smartTV.
 
Kommande sändningar är:
 • 25 juli kl 14:00 Södra Sandby IF - Bosnien Hercegovinas SK, träningsmatch Herrar A, klicka här
Intervju med Ida och Agnes från F16-landslaget
2021-07-11 20:20

Idag har vi pratat med Ida och Agnes som är iväg med F05-landslaget i Danmark för att spela Nordisk Flickturnering. Tjejerna har ett späckat schema, men i pausen mellan kvällsmaten och matchgenomgång inför morgondagens fight mot Nederländerna hade de tid att göra en liten telefonintervju där tjejerna i F08/09 hade skickat in frågor till Agnes och Ida. 

 

Ida och Agnes, hur kändes det när ni fick reda på att ni kom med i landslagstruppen?

 • (Ida) Det var faktiskt en rätt rolig grej, vi va hemma hos Agnes och badade efter en padelmatch tillsammans med min syster Ella. Agnes var ute i köket och skar upp vattenmelon när hon samtidigt kollade sin mail. Agnes kom sedan ut och sa att jag borde kolla min mail och då såg jag att jag hade blivit kallad, och Agnes visste redan om det. Det va en härlig känsla och rolig känsla, och roligt att få dela den studen tillsammans. Jag hade en bra känsla i magen inför uttagningen, men Agnes va inte helt säker eftersom hon inte va så nöjd med sitt senaste läger. 

 

Är det annorlunda spel än vad ni har i erat klubblag i Södra Sandby IF

 • (Agnes) Generellt är grunderna desamma, framför allt de tekniska. De vill att vi spelar på offensiv fot, att vi jobbar rätt med vår kroppshållning och förbereder oss osv. Sedan skiljer sig de taktiska delarna åt lite grann. Med landslaget har vi nu spelat 4-4-2 och mycket fokus har legat på att inte bli genomspelade centralt och att vi ska ligga kompakt och flytta över osv. I SSIF är det lite mer “full fart framåt” och vi pressar mycket högre och tidigare. Men det är väldigt lärorikt att spela på olika sätt och man får anpassa sig utifrån de lag man spelar med för tillfället. Både jag och Ida har spelat på andra positioner än vad vi gör i klubblaget och det har varit väldigt lärorikt och utmanande.

 

Vilka är era favoritspelare och förebilder?

 • (Agnes) Virgil Van Dijk är både min favoritspelare och förebild inom fotbollen. Han behärskar det mesta i försvarsspelet och spelar med mycket självförtroende. Han kan man verkligen lära sig mycket av.
 • (Ida) Jag har ingen direkt favoritspelare. Men förebilder skulle jag nog säga är min familj.

 

Hur mycket tränar ni för att utvecklas?

 • (Ida och Agnes) Eftersom vi alltid spelat i samma lag och gått på Malmö FFs fotbollsakademi på Killebäckskolan under högstadiet tillsammans så har vi nog tränat ungefär lika mycket de senaste 4-5 åren. Så det har varit tre träningar med laget och tre träningar med skolan. Utöver det har det varit minst en match per helg och ibland också egen träning med lite fysik eller extra träning med boll. Vi båda två har tränat väldigt mycket teknik när vi var yngre och det har underlättat väldig mycket att ha med sig när vi nu blivit äldre och spelet blir lite mer taktiskt och går fortare eftersom man då inte blir lika stressad vid situationer som uppstår och man är trygg med bollen oavsett vart på planen man hamnar. Vi har också spelat väldigt mycket futsal vilket har varit väldigt roligt och verkligen bidragit till att utveckla en bra teknik och även gjort att man känt sig motiverad att träna under vintern istället för att vara utomhus och typ ha försäsongsträning. Vad är det bästa med att spela med landslaget

 • (Ida och Agnes) Både två svarar unisont ÄRAN. Känslan när man står uppradade inför match, med den gula landslagsdressen på och nationalsången spelas, då pirrade det verkligen i kroppen och man kände sig stolt. Sen är det också väldigt roligt att lära känna andra människor från Sverige och förhoppningsvis kan man skapa vänner som man håller fast vid. 

 

Vad äter ni dagen för match match och matchdagen för att orka så mycket som möjligt?

 • (Ida och Agnes) Dagen innan försöker man äta mycket. Mycket kolhydrater och vatten. Det funkar inte att börja äta och dricka samma dag, utan man måste verkligen börja dagen innan. Sedan under matchdag äter vi ofta något lättsmält, men även det med mycket kolhydrater. Oftast så spelar vi ju matcher på förmiddagen och då är ibland frukost det enda målet man äter innan matchen, men då måste man verkligen tänka på att ändå äta rejält och kanske inte som man annars brukar och bara ta en macka eller så, för då kommer man aldrig orka. 

 

Hur förbereder ni er dagen innan match och samma dag som ni ska spela match?

 • (Ida) Jag äter alltid tre timmar innan match så att jag inte ska känna mig tung i magen när jag börjar spela eller få håll. Sedan försöker jag hålla igång, utan at göra något direkt fysiskt ansträngande innan match. Men jag vill helst inte bara ligga och “dega” om jag ska ha match senare på dagen.
 • (Agnes) Jag försöker alltid se till så att jag får ordentligt med sömn inför match och går och lägger mig i tid dagen innan. Har jag match på tex lördagen brukar jag alltid vara hemma och ta det lugnt på fredagen. Ser till så att jag äter ordentligt både dagen innan match och på matchdagen.

 

Är det nervöst innan match?

 • (Agnes) Jag tyckte inte det var speciellt nervöst att spela match, snarare tvärt om. Däremot blev jag väldigt nervös när vi kvällen innan fick reda på att jag skulle starta. Då blev jag sjukt nervös. Men sedan tänkte jag att jag skulle gå ut på planen och vara bäst av alla, ingen skulle vara bättre än mig där ute på planen. Jag pumpade upp mig själv med massa självförtroende, och det gjorde att när matchen blåstes igång så var jag inte alls nervös. 
 • (Ida) *Skrattar högt åt Agnes* Jag hade inte samma metod som Agnes, men jag var faktiskt inte heller speciellt nervös. Det var mest roligt och en härlig känsla. När domaren blåser igång är man mest fokuserad på sitt eget och lagets spel så man känner inte av så mycket av det andra.

 

Spelade ni på många olika positioner när ni var i våran ålder (12-13)

 • (Ida och Agnes) Ja vi har alltid fått spela i olika positioner när vi spelade flickfotboll i de andra spelformerna 7v7 och 9v9. När vi spelade 7v7 och liten 9v9 hade man två positioner per säsong. Tex så kunde man spela back och ytter på våren, och sedan på hösten spelade man centralt och som anfallare. När vi spelade liten 9v9 spelade ofta helt utan positioner. Det var riktigt roligt och utvecklande. David brukade säga åt oss att “denna perioden har ni inga positioner, ni får hjälpas åt att läsa det som sker ute på planen tillsammans genom att prata med varandra och bestämma tillsammans”. Först tyckte vi bara det lät hur konstigt som helst, och de första minuterna vid varje tillfälle var det alltid lite virrigt men sedan brukade det bli riktigt bra och man fick verkligen träna på att samarbeta och hjälpas åt på planen. Det har verkligen varit till stor nytta att vi fått prova på olika positioner för man får lära sig olika saker beroende på vart på planen man är och vilka uppgifter man har i den positionen. Man lär sig också att förstå sina medspelare som spelar i den positionen när man sedan spelar på sin “riktiga” position och det är verkligen en fördel. Fortfarande idag så spelar vi på olika positioner i olika lag. Tex, så spelar jag (Agnes) mittback i F17, ytterback i landslaget och typ ytterforward/wingback i damlaget. Jag (Ida) spelar ofta back men på olika sidor i de olika lagen, och när vi spelar futsal spelar jag vänsterkant och gör typ flest mål av alla i laget. 

 

Vad har ni för målsättningar med fotbollen?

 • (Agnes) Bli så bra som möjligt och spela på så hög nivå som möjligt och gärna då såklart bli proffs utomlands. På kort sikt är det att fortsätta bli kallad till ungdomslandslaget och att vinna F17-SM och division 2 med damlaget. 
 • (Ida) Jag håller med Agnes. Det hade varit väldigt rolgit att kunna leva på fotbollen och ha det som yrke, och gärna utomlands där det är varmt och skönt. 
 •  

Ifall man inte lyckas bli uttagen till ungdomslandslag, vad har ni för tips till en då?

 • (Ida och Agnes) Självklart är det att man inte ska ge upp sina drömmar med fotbollen eller sluta med fotbollen bara pga det. Bara för att man inte kommer med när man är 15-16 så innebär ju inte det att man inte kan komma med senare. Här är tex spelare med i truppen denna samlingen som inte alls varit med förut. Jag (Agnes) fick tex åka hem från en samling för att jag blev sjuk och hann bara vara med en träning, men jag blev kallad igen senare. Men annars är det att fortsätta kämpa på och framför allt se till så att ni har roligt när ni tränar och spelar, för det är trots allt det viktigaste med fotbollen.

Vi tackar Ida och Agnes och önskar dom stort lycka till i morgandagens match mot Nederländerna. 

Två SSIF tjejer i Danmark med Sveriges F16 landslag
2021-07-03 12:26
Ida (v) Agnes (H) Bild: Sanna J.

De flesta av oss har gått på uppehåll, men Agnes M och Ida G från SSIF åker idag till Danmark för att representera Sverige i F16 landslaget på deras första matchsamling mot internationellt motstånd.

 

Vi önskar Agnes & Ida lycka till!  

 
Sveriges F16 langspelare 3 matcher:
6/7 kl 18  Island - Sverige (Ribe Fritidscenter)
9/7 kl 18  Sverige - Danmark  (Vejen Stadion)
12/7 12:30 Nederländerna - Sverige (Vejen Stadion)
 
Mer info om matcherna finns på websidan nedan och i appen "min fotboll"
https://www.svenskfotboll.se/landslag/f05/landskamper/ 
Vissa lättnader i restriktionerna
2021-06-09 15:58

Sedan den 1 juni är det tillåtet även för våra seniorlag att spela match. För publik på Sandbyvallen gäller ett maxtak på 100 åskådare (spelare och funktionärer räknas inte in i detta). Fortfarande gäller samma i idrottsvärlden som i övriga samhället - håll avstånd, stanna hemma vid symptom etc. 

Vi kommer att fortsätta att TV-sända alla matcher på Sandbyvallen, länkar finns överst på sidan. Vi uppmanar er som publik att sprida ut er kring Sandbyvallen för att minska smittorisken.

 

Under året spelar vi med herrar A i div 4 (dubbelserie utan kval) och damer A i div 2 (enkelserie). 

SSIF har under de senaste åren haft en stor herrjuniortrupp. Vi har också ett antal seniorspelare i förskingringen som fostrats i klubben, flera av dem har spelat i klubbens A-lag. Detta året har vi anmält ett herrseniorlag i div 6. Det spelar under klubbnamnet Team Sandby IF eftersom vi redan har ett herrseniorlag i SSIF (spelar i div 4).

Syftet är att en mix av äldre rutinerade spelare som av olika anledningar inte spelar div 4 fotboll skall hjälpa juniorer att etablera sig i seniorfotbollen. Det gäller både nuvarande juniorer och sådana som just blivit överåriga.

Spelarna bildar gemensam träningstrupp med herrjuniorerna. Ansvarig huvudtränare är David Jönsson.

 

På grund av den sena seriestarten, så kommer dubbelserierna att ha matcher ända in i november. Då blir det naturligtvis spel på konstgräset i stället för Sandbyvallen. Det komprimerade spelschemat innebär också flertalet vardagsmatcher. För att öppna upp på ett säkert sätt, så har vi valt att inte ha kioskförsäljning förrän efter sommaren (om smittläget tillåter det).

 

Välkomna!

 
FC Rosengård på besök
2021-06-02 20:44

F08/09 har, med stöd av Sparbanksstiftelsen, fått möjligheten att delta i projektet Hattrick by FC Rosengård syftet med att sprida kunskap om tjejfotbollen . Tisdagen 1/6 fick de besök av landslagsaktuella Olivia Schough och Emma Berglund, samt FCR:s ungdomstränare som höll i en träning för tjejerna. En dag som spelarna sent kommer glömma som innehöll mycket glädje och pepp från Dam spelarna. Detta var en del i det projektet som även inkluderar workshops med inkluderande idrott samt avslutning med Pride cup i augusti. 

Även nästa år går Sparbanksstiftelsen in och stöttar vårt deltagande. Då är förhoppningen att F08/09 skall få med sig lite fler trupper i projektet som då lägger fokus på hållbar tjejfotboll och psykisk hälsa.

Stort tack till gästtränarna för ert engagemang samt Sparbanksstiftelsen som gjort det möjligt.

Behrang och Lunds kommun snackar granulat
2021-05-19 13:36

Kultur- och fritidsförvaltningen i Lund är ansvarig förvaltare för 11 konstgräsplaner, Södra Sandy inkluderad. Det är ett fantastiskt underlag som ger oss möjlighet att spela fotboll året om.

Men det finns en baksida. Gummigranulat och stråna är gjorda av plast, som lätt sprids från konstgräsplanen. Om detta hamnar i naturen kan det skada vår miljö och våra ekosystem - det är därför viktigt att vi tillsammans hjälps åt för att se till att det stannar kvar på planen.

Lunds kommun har gjort en film tillsammans med Behrang Safari där de uppmanar alla som använder planerna att hjälpas åt att behålla granulatet på plan.

Som ni vet gäller det att:

 • Borsta av skorna innan ni lämnar planen.
 • Skaka av kläder och väskor.
 • Se till att granulatet som ändå letar sig ut, inte hamnar i duschen och tvättmaskinen, utan i vanliga hushållssopor.
BLI MEDLEM
Nyheter från våra lag
 
Guldpartners
Silverpartners
Bronspartners
SSIF Polare